Rani razvojni period - osnova za ceo život

Često čujemo kako je rani razvoj dece veoma bitan za kasnija dostignuća, uspehe kao i celokupan razvoj ličnosti svakog deteta kao pojedinca. Pravilan rad i usmeravanje, raznovrsne aktivnosti i programi u prvim godinama života značajno utiče na razvoj mozga, njegovih funkcija i sinapsi.

Kako zapravo sve funkcioniše?

Da bismo shvatili princip SuanPan mentalne aritmetike trebalo bi okvirno da znamo kako funkcioniše sam mozak. Poznata je činjenica da se mozak sastoji od dve hemisfere, leve i desne, od kojih svaka za sebe ima svoje funkcije koje reguliše. Dok je desna hemisfera zadužena za opažanje,  prepoznavanje boja, veštine, maštu, muziku, umetnost, kreativnost, leva hemisfera reguliše procese rasuđivanja, analiziranja, govora i rešavanja matematičkih problema. Svako od nas ima jednu dominantnu hemisferu na koju se oslanja u svakodnevnom životu.

Ipak, kako bi se između leve i desne hemisfere razvjale sinapse, a samim tim uticalo na ujednačeniji razvoj obe hemisfere, neophodne su aktivnosti koje podrazumevaju upotrebu centara iz obe hemisfere istovremeno. Zato su prve godine života pogodan period za formiranje dobrih temelja koji će biti osnova pravilnog razvoja dece. Sinapse se razvijaju do 14-te godine života, nakon čega se one koriste i ostaju za ceo život, ili ostaju neiskorišćene ukoliko nisu formirane u ovom razvojnom periodu. Upravo zbog toga, rani razvojni period (od 5 do 14 godina) predstavlja period velikih prilika za svako dete, koje možemo iskoristiti, propustiti ili čak upropastiti, što svakako roditeljima nije cilj.

SuanPan mentalna aritmetika i rani razvoj

S obzirom na sve spomenuto, i SuanPan mentalna aritmetika jeste program koji je predviđen za pohađanje tokom godina kada je najpogodnije uticati na razvijanje sinapasi, a samim tim i kvalitetni razvoj dece. To je period kada oni poseduju potencijale za postizanje izvanrednih rezultata. Smatra se da deca nakon obuke prirodno primenjuju i unapređuju način razmišljanja i stečene veštine koje ostaju aktivne zauvek.

SuanPan mentalna aritmetika predstavlja dokazani moždani stimulans koji podstiče istovremeno upotrebu leve i desne hemisfere, a samim tim i uravnoteženiji razvoj mozga i misaonog procesa. To se postiže specifičnom metodologijom rada na SuanPan-u tokom računanja jer podrazumeva istovremenu upotrebu obe ruke (sistem dve ruke i četiri prsta). Pošto su obe strane mozga povezane zajedničkim procesom, učenje biva uspešnije, pa se uočava znatno poboljšanje pažnje, koncentracije i memorije.

Mentalna aritmetika predstavlja jaku osnova za ceo život. To važi i za sve aktivnosti i programe koji uključuju sinhronizovano korišćenje obe ruke, čime se doprinosi povezivanju hemisfera mozga, stvaranju sinapsi, njihovom aktivnom korišćenju i učvršćivanju. Ukoliko se ne upotrebljavaju, mentalni potencijali slabe, a vremenom pojedini i nestaju. Zato je bitno na što bolji način iskoristiti rani razvojni period dece, kako bi i njihovi potencijali i veštine maksimalno došli do izražaja.